
E+ Gençlik Çalışanı Hareketliliği Nedir?
Erasmus Plus (Erasmus+), Avrupa Birliği’nin en büyük eğitim, gençlik ve spor programıdır. Ana başlığı Erasmus Plus (Erasmus+) olan bu programın altında eğitim, gençlik ve spor ile alakalı birçok alt program bulunmaktadır. Bu alt programlardan en yaygın olarak bilineni, resmi adı “Yükseköğrenim Öğrenci Hareketliliği” olan Erasmus’tur. Oysaki Erasmus+ programının altında Erasmus vb. 50’den fazla alt program bulunmaktadır. Erasmus Plus’ın sadece/doğrudan gençlikle ilgili üç önemli alt programı var. Bunlar gençlik değişimleri, gençlik çalışanı hareketliliği ve gönüllülük projeleridir. Burada yer alan bilgiler ise bu üç programdan biri olan GENÇLİK ÇALIŞANI HAREKETLİLİĞİ hakkındadır.
Gençlik değişimi ve gençlik çalışanı hareketliliği programları birbirine çok benzer programlardır ve sıkça birbirine karıştırılır. Her ikisine de grup halinde katılım gösterirsiniz, her ikisinin faaliyetlerine aynı anda birden fazla ülkeden katılım olur ve her ikisi de kısa süreli (gençlik değişimlerinde 5-21 gün) bir değişim programıdır. Oysaki gençlik değişimlerine 14-30 yaş arasındaki gençler katılırken gençlik çalışanı hareketliliğine yaş sınırı olmadan 18 yaşından büyük tüm GENÇLİK ÇALIŞANLARI katılabilir.
Gençlik çalışanı hareketliliği programı esasen yukarıdaki amaç doğrultusunda planlanmış bir program olmasına rağmen günümüzde birçok gençlik kuruluşu gençlik çalışanı olup olmamasını önemsemeden gençleri de GENÇLİK ÇALIŞANI HAREKETLİLİĞİ programına katılımcı olarak kabul etmektedir. Ama burada dikkat edilmesi gereken konu, her kurum bu hatayı yapmaz ve katılımcılarının genç değil birer gençlik çalışanı olduğundan emin olmak için temsil ettiği (Türkiye’deki) kuruluştan teyit alabilir/resmi yazı talep edebilir.
Gençlik Çalışanı Kimdir?
Gençlik çalışanları doğrudan gençlere yönelik veya gençlerle çalışan, onların yaşam becerileri geliştirmelerine, sağlıklı ilişkiler kurmalarına ve kendileri için doğru kararlar vermelerine yardımcı olan profesyonel çalışanlardır. Gençlik çalışanları genellikle gençlik merkezleri, gençlik dernekleri, kamu ve özel kuruluşların gençlik birimlerinde çalışır, proje ve faaliyetlerinde kolaylaştırıcı olarak görev alırlar. Gençlik çalışanları yukarıdaki özellikleri taşıyan her yaştan bireyler olabilir. Ayrıca gençlik çalışanları profesyonel (maaşlı) çalışan olmalarının yanı sıra serbest çalışan (freelancer) veya gönüllü olarak bir kurum/kuruluşta faaliyet yürütebilirler. Mühim olan nokta yürüttüğü faaliyetlerin gençlere (15-35 yaş) yönelik olmasıdır.
Katılımcılara hangi destekler, nasıl sağlanıyor?
Gençlik Çalışanı Hareketliliğine seçilen katılımcılara program kuralları gereği aşağıdaki destekler zorunlu olarak sağlanır. Genellikle bu destekler katılımcıya doğrudan nakit olarak değil, hizmet olarak sunulur. Bu konuda karar yetkisi proje yürütücülerine/koordinatörlerine aittir. Bu nedenle katılımcılar aşağıdaki destekler için projenin yürütücülerinden nakit bütçe talep edemezler. Ayrıca yer alacağınız projede ev sahibi kuruluş tarafından sizinle paylaşılan faaliyet programının tamamına katılım göstermelisiniz. Programa tam katılım göstermemeniz durumunda bu desteklerden yararlanamazsınız.